RL.05.2 PROWADZENIE PRODUKCJI WARZYWNICZEJ
Topic outline
- General
- Wpływ czynników klimatycznych oraz dobór gatunków odmian warzyw do warunków klimatyczno-glebowych i ekonomicznych
- Metody siewu nasion roślin warzywnych
- Warunki i sposoby rozmnażania oraz pędzenia roślin warzywnych
- Dobór zmianowania roślin warzywnych do określonych warunków klimatyczno - glebowych i ekonomicznych gospodarstwa
- Przygotowanie pomieszczeń, osłon, podłoża i pojemników do produkcji warzyw
- Wykonywanie czynności związanych z prowadzeniem upraw warzywnych w gruncie, w pomieszczeniach i pod osłonami
- Wykonywanie czynności związanych z uprawą roślin przyprawowych w gruncie i pod osłonami
- Wykonywanie czynności związanych z produkcją grzybów jadalnych
- Wykonywanie zabiegów agrotechnicznych związanych z prowadzeniem plantacji nasiennych warzyw
- Prowadzenie upraw warzywnych zgodnych ze Zwykłą Dobra Praktyką Rolniczą i z Zasadami Wzajemnej Zgodności
- Stosowanie ekologicznych metod uprawy roślin warzywnych.
- Sprzęt do zbioru i transportu warzyw
- Warunki przechowywania warzyw
- Przygotowanie warzyw, nasion roślin przyprawowych i grzybów jadalnych do sprzedaży
- Sprzedaż bezpośrednia warzyw, nasion roslin przyprawowych i grzybów jadalnych
- Kalkulacja kosztów produkcji warzyw